Łoś – król puszczy

Łoś to przeżuwacz żywiący się głównie liśćmi, pędami i gałązkami. W wyjątkowych przypadkach może osiągnąć do 3 m długości i 2,3 m wysokości, a waga może dochodzić do 850 kg. Szwedzki łoś zwykłej wielkości w okresie łowów waży około 450 kg.

 

Rogi łosia mogą osiągnąć rozpiętość do 2 metrów. Są one największe u osobników wieku od 5 do 12 lat.

 

Łoś występował kiedyś w całej Europie, lecz obecnie wyginął na terenach leżących na południe od Skandynawii. Populacja łosi w okresie letnim w Szwecji wynosi 300-400 tys. osobników.

 

Polowanie na łosie – szwedzki sport narodowy

Polowanie na łosie to ogromne wydarzenie w Szwecji. Jesienią lasy przez kilka tygodni pełne są myśliwych i naganiaczami. Głównym celem łowów jest ograniczenie populacji, by zmniejszyć tym samym liczbę kolizji drogowych z udziałem łosi i zapobiec nadmiernemu niszczeniu przez nie lasów. A to, że mięso łosia jest prawdziwym delikatesem, to już tylko dodatkowa zaleta.